zaterdag 11 juli 2009

Voorzitterschap Vlaams Parlement

Ik word geen voorzitter van het Vlaams Parlement. Politiek is een harde stiel. “Oude rot van CD&V grijpt naast het voorzitterschap”.
“De teerlingen zijn voor mij niet goed gevallen.”
Eric Van Rompuy, die aanvankelijk werd genoemd als voorzitter van het Vlaams Parlement, is ontgoocheld dat hij naast de prijzen grijpt bij de formatie. Het is niet de eerste keer dat hij een aantrekkelijke portefeuille aan zich voorbij ziet gaan. Zo greep hij al in 2004 naast een Vlaamse ministerpost.
U kunt door hierop te klikken kijken naar mijn reactie tijdens het VRT-journaal.
http://www.deredactie.be/permalink/1.561490

Hierbij het artikel hierover in De Morgen van 11 juli 2009

Eric Van Rompuy alweer CD&V-pechvogel van dienst

CD&V mag zeker niet klagen over het verloop van de regeringsonderhandelingen. Toch bevindt één grote persoonlijke verliezer van de bevoegdheidsverdeling zich al zeker in het kamp van de christendemocraten: Eric Van Rompuy (CD&V)
Van Rompuy, oud-minister en oud-fractieleiderfin de carrière wel willen gunnen, maar uiteindelijk gaat N-VA met de prijs lopen.
De kaarten voor Van Rompuy lagen nochtans goed. Dagenlang werd ervan uitgegaan dat de Vlaamse regering tien ministers zou tellen, met vier ministers voor CD&V, drie voor sp.a en drie voor N-VA. CD&V zou dan het parlementsvoorzitterschap erbovenop krijgen en dan werd de broer van de premier getipt als favoriet. “Het was een mooie kans. De teerlingen lagen eigenlijk goed. CD&V had het voorzitterschap kunnen opeisen, maar het is anders gelopen”, vertelt Van Rompuy. “Ik zal nu op een andere manier mijn plaats moeten zoeken in het parlement.”
Donderdagmiddag beslisten de partijvoorzitters dat negen ministers moesten volstaan voor de volgende Vlaamse regering. Dat betekent dat N-VA maar twee - weliswaar zware - ministerportefeuilles mag innemen, maar ook het parlementsvoorzitterschap in de schoot geworpen krijgt.
Door die zet werd Van Rompuy alweer gepasseerd. In 2004 greep hij al naast een ministerportefeuille ten gunste van huidig formateur en toenmalig neofiet Kris Peeters, op de kieslijsten moest hij in Vlaams-Brabant de duimen leggen voor Tom Dehaene.
Van Rompuy moest via tv en radio vernemen dat hij voortaan in het parlement moet toekijken hoe een N-VA’er de voorzittershamer hanteert. Hij werd niet op voorhand op de hoogte gebracht door zijn partij dat hij zijn droomjob niet mag vervullen. (TP)
(© 2009 De Persgroep Publishing)

Reactie in Het Nieuwsblad van 11 juli 2009

Eric Van Rompuy (CD&V) is ontgoocheld dat hij geen voorzitter van het Vlaams parlement wordt. ‘Het was een mooie bekroning van mijn carrière geweest’, erkent de broer van de federale premier. Het zag er lange tijd nochtans goed uit. Met een regering van 10 ministers zou CD&V wellicht ook de parlementsvoorzitter hebben mogen leveren. In het slechtste geval had de partij de legislatuur in twee moeten delen met de SP.A. Maar de afslanking tot negen ministers had voor gevolg dat de N-VA de nieuwe voorzitter mag leveren. ‘Het was een mooie kans. De teerlingen lagen eigenlijk goed, maar het is anders gelopen’, zegt Van Rompuy nu. ‘Ik zal nu op een andere manier mijn plaats moeten zoeken in het parlement.’ ( PDB)
(© 2009 Corelio)

In Villa Politica gaf ik een interview aan Linda Dewin bij de verkiezing van Jan Peumans tot voorzitter van het Vlaams Parlement.
“Ik wil niet eindigen in bitterheid” . Klik hierop om het interview te bekijken.
http://www.deredactie.be/permalink/1.562609

dinsdag 7 juli 2009

EEDAFLEGGING

Voor de zevende maal legde ik op 30 juni 2009 de eed af als Vlaams Parlementslid. image