zondag 31 mei 2009

Slotmeeting in Sterrebeek

Op woensdag 3 juni organiseert CD&V Zaventem een verkiezingsavond in het gemeenshapcentrum De Maalderij ,Walenhof in Sterrebeek.
Voorstelling van de kandidaten van Vlaams Brabant voor de Vlaamse verkiezingen in een praatcafé
Gastsprekers Herman Van Rompuy Premier
              Eric Van Rompuy   Vlaams Parlementslid
              Peter Van Rompuy Provinciaal voorzitter Jong CD&V

Iedereen welkom. We maken er een gezellige en denderende avond van!

Eric op Mise au point

Ik nam deze middag deel aan de laatste Mise au Point (RTBF) voor 7 juni. Kubla en Demotte deden nog eens het Reynders- Di Rupo debat over met Chéron van Ecolo als lachende derde. Als mij werd gevraagd of de uitslag in Wallonië gevolgen zal hebben op de federale regering zei ik dat alleen een duidelijke uitslag een einde kan maken aan de verlammende tweestrijd in het Zuiden die dit land nu al twee jaar gijselt. Hierbij viel het me weer op dat de Franstalige partijen lippendienst bewijzen aan “une réforme de l’Etat” maar als het concreet wordt de “nons” in het rond blijven vliegen: geen confederalisme, geen fiscale autonomie, geen bevoegdheidsoverdracht in de sociale zekerheid. Maar wel op de agenda: de uitbreiding van Brussel met 24 Vlaamse gemeenten, de benoeming van de 3 burgemeesters, enz.
We staan nog even ver als op Hertoginnedal. Integendeel het mislukken van de dialoog heeft hen moed gegeven om de communautaire hervormingen na juni terug in de koelkast te stoppen. Als de PS naar de oppositie gaat in Wallonië zullen ze zeker niet meer wil meewerken aan een staatshervorming en dreigt een nieuwe frigo.
Ik krijg soms het verwijt dat ik in de campagne geen grote communautaire verklaringen afleg maar wie kan voorspellen hoe de kaarten liggen na 7 juni?Twee jaar communautaire, economische en financiële crisis hebben de publieke opinie allergisch gemaakt aan grote verklaringen en beloftes zeker op communautair en budgettair vlak. Dit land staat weer aan de vooravond van een zware institutionele crisis. De politieke versnippering in Vlaanderen en de machtstrijd tussen MR en PS (die wellicht ook op het federaal vlak niet meer samen zullen willen besturen ) dreigen dit land onbestuurbaar te maken.
Herman weet als geen ander voor welke uitdagingen wij staan. Alleen een sterke CD&V zal leiding kunnen geven in de moeilijke maanden die gaan komen. Dat is de inzet van de verkiezingen in Vlaanderen. Een verdere verkaveling van het politieke landschap zal Vlaanderen alleen maar verzwakken.
Na afloop van het debat zei ik tegen J.M. Dedecker dat de Franstaligen nog steeds niets begrepen hebben van de Vlaamse publieke opinie. Ze gaan ervan uit dat België hun levensverzekering is. Maar de uitslag van 7 juni met vooruitzichten dat N-VA,LDD en VB meer dan 1/3 van de Vlaamse kiezers kunnen bekoren schijnt bij de Franstaligen nog steeds niet te zijn doorgedrongen. De machtstrijd in Wallonië geeft aan vele Vlamingen de indruk dat er met die partijen niet meer te regeren valt op Belgisch niveau. Daarom moet er na 7 juni klaarheid komen over de toekomst van dit land. Er is geen weg meer terug. Dit land moet hervormd worden anders hoeft het voor CD&V ook niet meer. Toen ik dit vanmiddag op RTBF zei was het allen JMD die mij bijviel. Pascal Smet poogde in het gevlei te komen bij de Franstalige kiezers door te pleiten voor een uitbreiding van Brussel en Guy Vanhengel wilde meer geld voor Brussel op een moment dat alle gewesten voor zware inleveringen staan om de federale begrotingstekorten mee te helpen financieren.
Op de voorstellen van Maingain om de taalgroepen in Brussel af te schaffen zei ik dat dit de beste manier was “pour faire exploser la Belgique”. Maar zelfs een belgicist en grondwetspecialist als Delpérée durfde zich hiervan niet distantiëren. Wie is er in de greep van het communautair extremisme?
Ik hoop dat de Vlaamse kiezers mij op 7 juni een mandaat geven om met kracht de Vlaamse stellingen te blijven verdedigen. De moderator van Mise au Point gaf mij alvast rendez-vous in de volgende weken: “Avec Eric Van Rompuy en Dedecker l’ambiance sur le plateau est toujours garantie!”

zaterdag 30 mei 2009

Slotmeeting in Sterrebeek

Woensdag 3 juni om 19.30 uur organiseert CD&V Zaventem een praatcafé in het gemeenschapcentrum DE MAALDERIJ Walenhof in Sterrebeek.
Thema: de Vlaamse verkiezingen
Voorstelling van de CD&V kandidaten van Vlaams Brabant
Gastsprekers: Herman Van Rompuy Premier
              Eric Van Rompuy   Vlaams Parlementslid
              Peter Van Rompuy Provinciaal voorzitter CD&V

Iedereen welkom!

maandag 25 mei 2009

Eric in De Ochtend 09

Tijdens de twee laatste weken voor de verkiezingsdag van 7 juni gaat De Ochtend van 8 tot 9 uur puur politiek. ‘De Ochtend 09’ zendt elke dag uit vanuit het Vlaams Parlement en verwelkomt er drie politici.
Vandaag zijn Eric Van Rompuy (CD&V), Louis Tobback (SP.a) en Vincent Van Quickenborne (Open VLD) te gast.


Herbeluister op :

http://internetradio.vrt.be/radiospeler/v2_prod/wmp.html?qsbrand=11&qsODfile=/media/audio/r1och1tobbackenvanrompuy250509

donderdag 21 mei 2009

VAN ROMPUY’S en ANDERLECHT

Het is vandaag rustdag in de campagne. Deze avond ben ik uitgenodigd op Anderlecht. In mei 1959 was ik er al bij toen Anderlecht in de laatste match kampioen werd voor F.C. Luik en Standard. Het werd 4-O tegen Verviers en het gouden trio Jurion, Hanon en Lippens waren de vedetten van de ploeg.We stonden met onze vader Vic (hij was het die ons de zondag van kindsbeen af meenam naar het Astridpark van Mermans, Van Himst en Rensenbrink) helemaal onderaan tegen de afsluiting van het veld om alles goed te kunnen zien. Herman was ook mee samen met onze zuster Anita. Het is onze eerste herinnering aan de kampioenstitel van Anderlecht.
50 jaar later zijn we er opnieuw bij. Herman zal als Eerste Minister wellicht in de buurt zitten van Vandenstock en ik in een loge maar we zullen deze avond in gedachten nog steeds kijken naar de plaats waar we op 10 mei 1959 stonden. Anderlecht kampioen en CD&V opnieuw de grootste partij op 7 juni. Naar de woorden van Michel Verscheuren: de CVP is het Anderlecht van de politiek. Soms verliezen we de titel maar we komen als enige altijd terug.Dat zal nu niet anders zijn.