vrijdag 15 februari 2008

Gedicht

DIT EILAND
Hoe zijn we hier geland,
waartoe…vanwaar…?
ligt ergens aan het strand
dat vreemde schip nog klaar?
en als het anker is gelicht,
naar waar…naar waar…?

Stil,sluit de deuren dicht…
Bemin elkaar…

A. Roland Host 1888-1976

woensdag 13 februari 2008

Mini?

Interview met Eric Van Rompuy in Knack: Ministaatshervorming (13/02/2008)

Na 23 maart zou CD&V-topman Yves Leterme de fakkel moeten overnemen van premier Guy Verhofstadt (Open VLD), al wordt dat scenario met de dag onwaarschijnlijker. Eric Van Rompuy is in elk geval bang dat zijn partij, die haar verkiezingsoverwinning aan haar communautaire programma te danken heeft, met lege handen achterblijft - of Leterme nu premier wordt of niet.

ERIC VAN ROMPUY: Ik ben niet gelukkig met de overgangsregering-Verhofstadt: de verliezer van de verkiezingen mag de periode overbruggen waarin over de staatshervorming wordt onderhandeld. Dat zou nog aanvaardbaar zijn indien die onderhandelingen zouden leiden tot fundamentele doorbraken in de staatshervorming en een goed sociaaleconomisch akkoord. Maar het heeft er alle schijn van dat we tevreden zullen moeten zijn met minimale vooruitgang in de staatshervorming. Het gaat dan over bagatellen zoals de regionalisering van de huurwet, de zogenaamde Ikeawet en het participatiefonds. Van een grote doorbraak is er geen sprake. Aan de sociaaleconomische hefbomen, de fiscaliteit, de financiering van de gewesten en gemeenschappen en het gezondheidsbeleid wordt niet geraakt. Dat betekent dat de regering-Leterme op 23 maart van start zou gaan met alleen een minipakketje staatshervorming. De Franstaligen kunnen zich in de handen wrijven, want na die datum zal er niet veel meer gebeuren. Het wordt dan aanmodderen tot de regionale verkiezingen van 2009.

De splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde (B-H-V) kunt u ook op uw buik schrijven.

VAN ROMPUY: Dat dossier heeft men zomaar onder de mat geveegd. Maar eind dit jaar, wanneer alle vertragende procedures zijn uitgewerkt, komt het opnieuw op de regeringstafel. Gesteld dat Leterme premier wordt, dan moet hij dat dossier zien te ontmijnen op enkele maanden van de verkiezingen. Dat overleeft die regering niet. Het is dus totaal verkeerd om van start te gaan zonder een regeling voor B-H-V.

Daarbij komt nog: hoe kan CD&V nog geloofwaardig zijn in Vlaams-Brabant? Wij hebben ons heel sterk geëngageerd in dat dossier. Gebeurt er niets, dan gaat CD&V hier bij de regionale verkiezingen met de billen bloot. Ik kan in september toch niet opnieuw de Gordel gaan fietsen in een T-shirt waarop ‘B-H-V: splitsen NU’ gedrukt staat…

Han Renard
Roularta Media Group

 

zondag 10 februari 2008

Was ist das Leben schön

We gingen dit jaar opnieuw op Krokusverlof in het Zwitserse Adelboden.’s Avonds wordt traditioneel in Hotel Solis bij een glas Appenzeller door de vaders wat nageborreld over het politieke leven in Vlaanderen. Het was dit jaar niet anders. Een vriend had evenwel voor de ambiance mijn Dagboek Be Free van 25 februari 2007 meegenomen en citeerde hieruit met graagte het volgende: “ Bij een derde glas Appenzeller (29% vol.) herhaalde ik mijn BHV-eden van 2004, 2005 en 2006 met een bijkomend snoepje van een dertiende maand kindergeld als de bevoegdheid van het gezinsbeleid in het kader van The Big Bang naar Vlaanderen komt. Ik nam dit jaar in mijn treinbagage wel een fles Appenzeller mee naar huis om na 10 juni Yves, Herman en Jo een glas te kunnen inschenken dat hen de nodige “vijf” minuten moed kan bezorgen. Mijn vrienden van Adelboden kijken met belangstelling uit naar de borrelgesprekken van 2008. Ik heb hen beloofd een fles Appenzeller te tracteren als…”
Van politieke euforie was dit jaar in Adelboden evenwel geen sprake. Integendeel. De overwinning was er op 10 juni maar het is nog steeds wachten op BHV en The Big Bang. De Appenzellers moesten dan ook vooral troost brengen in deze politiek droevige tijden…
Het valt mij trouwens op hoe bitter de Vlaming reageert op de mislukte formatiegesprekken. Niet alleen wordt de kloof tussen Vlamingen en Franstaligen haast onoverbrugbaar geacht, ook het geloof in ons democratisch systeem krijgt zware klappen. Op de avond na Super Tuesday zei me een hotelgenoot: ”Wie er in de VS ook wint, Hillary, Obama of McCain, de Bush-periode zal definitief voorbij zijn. In België wordt de verliezer (Verhofstadt) terug premier en wordt de winnaar (Leterme met 800.000 stemmen) zelfs geen kans gegund om zijn programma waar te maken. Wie gelooft dit systeem nog?.” Bij mijn thuiskomst zie ik dat het debat in de Zevende Dag gaat over: “Verhofstadt promoot België; hij wil met een charmeoffensief het imago van ons land opkrikken.” Een nieuwe Belgenmop.
De verwachtingen naar 23 maart zijn dan ook haast nihil. Het wordt aanmodderen tot 2009. Met enorme schade voor onze democratie. Mijn fles Appenzeller heeft nog een houdbaarheidsdatum van enkele jaren maar beloftes doe ik niet meer in de politiek. Nooit meer.
Trouwens geluk moet je niet zoeken in de politiek. Dat heb ik in al die tijd geleerd. Daarom heb ik meer dan andere jaren genoten van de lange bergwandelingen en keek ik met genoegen naar de afdalingen van Heidi op de lokale ski-piste en haar danspasjes op de Eisbahn van Adelboden. “Heidi in den Bergen”. We hadden er van gedroomd toen we haar deze naam 14 jaar geleden gaven. Deze belofte maakt ze waar. Was ist das Leben schön! Spijtig dat dit Krokusverlof weer voorbij is.