donderdag 8 november 2007

Geen toeval

De eerste aanzet tot splitsing van het kiesarrondissement BHV zorgt in
Brussel ook voor negatieve inspiratie. De voorbije nacht werden de
buitenmuren van het Vlaams Parlement immers beklad met graffiti. De
gebruikte slogans waren onder meer: ‘Les flamands dehors’, “Belgique Unie,
sinon rien’ , “Sans BHV il n’y a plus de Belgique’,“Flamand dehors “.
Reactie van Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy op VRT-journaal:
“Ik voel mij als Vlaams parlementslid beledigd omdat dit een democratisch
orgaan is dat noch separatist noch extremist is.Het gaat wellicht om een
enkeling maar het is een gevolg van sfeerschepping door de franstalige media
tegen Vlaanderen.Dezelfde slogans op de muur van het Vlaams Parlement vind
ik elke dag terug in Le Soir en op RTBF. Vergeet ook niet dat de franstalige
publieke omroep hier een nepreportage maakte over de Vlaamse
onafhankelijkheid.Dit beeld leidde tot een radikalisering van de publieke
opinie in Franstalig België.Dit incident is daarom geen toeval.”

woensdag 7 november 2007

Dag van de waarheid

Vandaag is het de dag van de waarheid. De Franstaligen hebben nooit gedacht dat we de moed hadden van onze overtuiging. Maandag jl. zei ik op het CD&V-partijbestuur en tegenover de media dat een stemming over BHV het enige antwoord was op de maandenlange chantage van de franstalige partijen. Yves Leterme en Herman Van Rompuy zijn tot het uiterste gegaan om een confrontatie tussen de gemeenschappen te vermijden maar de kloof tussen Vlamingen en Franstaligen is te diep geworden. BHV is er de etterende wonde van.
De instellingen zullen daveren op hun grondvesten. Maar zonder Big Bang komt er geen New Deal. Deze crisis kan leiden tot een catharsis. Enkel een nieuwe staatsordening kan een hernieuwde en duurzame samenwerking tussen de gemeenschappen tot stand brengen. Dit overstijgt evenwel de grenzen van een formatieberaad. Als de Franstaligen vasthouden aan de status-quo en blijven weigeren onze instellingen aan te passen leggen ze een hypotheek onder België. Enkel in een nieuw kader kan dit land nog functioneren. Dat blijft mijn diepe overtuiging ook op deze memorabele 7 november 2007.

zondag 4 november 2007

Week van de waarheid?

Herman vroeg me tijdens zijn cruise enkel berichten over het formatieberaad door te sturen die echt belangrijk waren. Van mij heeft hij buiten “Gelukkige Verjaardag” op zijn Balckberry niets ontvangen. Wat zgn. nieuws was in de Wetstraat, bleek de dag daarop al achterhaald.
Wat rest er nog van het ultimatum van Vandeurzen en Dewever voor 7 november? Wordt er nu gestemd of niet? Zijn er perspectieven voor een onderhandelde oplossing? Is er een Halloweenakkoord over alles wat niet BHV, staatshervorming en begroting is? De Gucht voorzag een regeerakkoord op 11 november maar Yves Leterme en Joëlle Milquet spreken nu van “nog enkele weken onderhandelen”. Maingain pleit dit weekend in La Dernière Heure voor een niet-institutionele regering en stelt opnieuw dat de burgemeesters in de Rand moeten worden benoemd vooraleer er kan worden onderhandeld over BHV. Milquet vindt van haar kant dat bij negociaties over BHV ook Ecolo en de PS moeten worden betrokken. Ze blijft erbij dat de Vlamingen een “grote” staatshervorming (met bevoegdheidsoverdrachten in de sociale zekerheid en fiscaliteit) op hun buik mogen schrijven. En zo zou ik kunnen doorgaan.En dan zwijg ik nog over de “deweverkes” (stommiteiten die na een sorry worden vergeven). Und kein ende. De verwarring is totaal.
Ik weet het ook niet meer. En velen vroegen mij tijdens deze Allerheiligendagen bezorgd: “En? Wat denkt ge? Geraken ze er ooit uit? De Vlamingen zullen weer moeten toegeven zeker?” Wordt het de week van de waarheid?