donderdag 27 september 2007

Welkom

Tijdens het weekend geef ik samen met CD&V Zaventem ons eetfestijn. Voor de 22ste keer de ontmoetingsplaats bij uitstek van de Van Rompuy-sympathisanten. Dit jaar geven mijn schepenambt in Zaventem en de aanduiding van Herman als Kamervoorzitter en Koninklijk Verkenner het eetfestijn een speciale kleur:de Van Rompuy’s back in town. Dit moet worden gevierd.Ook Herman zal er – zoals elk jaar- zijn.U kunt hem persoonlijk vragen hoe de onderhandelingen evolueren tenminste als u de discretie respecteert. Of hij onder het weekend nog Verkenner is en er al witte rook uit de schouw van oranjeblauw komt, weet ik niet. Een van de schiftingsvragen voor de tombola is trouwens: hoe lang is/was Herman Van Rompuy Verkenner? De lezers van deze website kunnen er zich op voorbereiden. Ik hoop jullie daar te ontmoeten. Jullie zijn allen van harte welkom.
Het menu van het eetfestijn 2007 is:
Voorgerecht: Pastei met uienconfituur of gerookte zalm met ajuin
Hoofdschotel: Orloffgebraad met witloof en champignonsaus of kalkoenmedaillon met fruit en appelsiensaus.
Als dessert is er voor iedereen een ijstaart voorzien.
Smakelijk!

dinsdag 18 september 2007

Radiostilte

Vandaag was het 100 dagen na de verkiezingen van 10 juni. De blokkering tussen Vlamingen en franstaligen blijft totaal. Dit land is in volle politieke crisis.
Sinds Herman aangeduid is als koninklijk verkenner, houd ik mij aan de discretie die zijn opdracht kenmerkt. Als ik als broer politieke verklaringen afleg zal dit onmiddellijk politiek worden geduid.Nooit kreeg ik zoveel aanvragen voor interviews maar de bedoeling hiervan is meestal om de discretie van Herman te doorbreken met verklaringen van zijn eigen broer. Dit Dagboek zal dan ook de Radiostilte respecteren.
Be Free laat ik alleen zwijgen voor mijn broer. Laat dit duidelijk zijn! Als Herman stopt als verkenner zal dit Dagboek hernemen. Hopelijk met goed nieuws over BHV en een New Deal voor België.Zoniet Be Free…

zondag 9 september 2007

Berlijnse gedachten

Vorige week hielden we met CD&V onze Fractiedagen in Berlijn .Mijn laatste bezoek aan Berlijn dateerde van 1983 toen we met de EVP-fractie van het Europees Parlement een speciale vergadering hielden in de oude Reichstag op uitnodiging van onze CDU-collega’s die hun overwinning vierden na meer dan 10 jaar oppositie. Helmut Kohl sprak ons toe als pas verkozen Bundeskanzler en had het toen over de (als utopisch gewaande)Wiedervereinigung Deutschlands. Een indrukwekkende rede die mij steeds is bijgebleven.
Bijna 25 jaar later is de droom werkelijkheid geworden. Elke steen van deze stad bevat een stuk Europese geschiedenis. De Reichstag is op een schitterende manier wederopgebouwd en is nu een symbool geworden van de Europese democratie. Unter den Linden, Brandenburger Tor, Friedrichstrasse, Checkpoint Charlie: hier vrij te kunnen rondwandelen, blijft voor mij de mooiste realisatie van de democratie van de afgelopen 20 jaar. En H. Kohl en W.Brandt hebben bewezen: “men make history”.
Als ik de vorige dagen in deze context aan de problemen in eigen land dacht, had ik een dubbel gevoel. Enerzijds moeten we onze problemen relativeren. Vergeleken met wat hier is gebeurd, is de Belgische politiek een operette. Anderzijds ben ik ervan overtuigd dat op bepaalde momenten in haar geschiedenis een volk de stappen moet zetten die het noodzakelijk acht, als de kiezer hiertoe de signalen heeft gegeven. Zonder een New Deal is dit land politiek niet leefbaar. Dat blijft de inzet van dit formatieberaad.
Bij ons bezoek aan de Konrad-Adenauer-Stiftung vroeg een Duitse CDU-staatssecretaris bezorgd naar de politieke toestand in België en of splitsingscenario’s realistisch waren. De collega’s keken naar mij als broer van de Koninklijke verkenner om een geruststellend antwoord te geven .Ik geef toe dat ik het antwoord schuldig moest blijven. Niemand weet hoe deze crisis zal evolueren. Herman blijft ook discreet zelfs t.a.v. zijn broer. In Berlijn was er vorige week van het Belgische halfrond geen nieuws. Een goed teken?

maandag 3 september 2007

De allerlaatste keer