maandag 13 maart 2006

Eric Van Rompuy nu hyperinteractief

‘Be free’ de website van Eric Van Rompuy is aan een eerste ‘update’ toe. De site werd ‘gerestyled’ en uitgerust met bijkomende ‘features’. Vanaf vandaag krijgt het dagboek een prominentere plaats en werd het geïntegreerd in de ‘homepage’. Ook worden alle artikels overzichtelijk gearchiveerd en vergemakkelijkt een ‘searchengine’ het zoeken op de website. Geïnteresseerden kunnen gebruik maken van RSS of Atom om helemaal ‘up-to-date’ te blijven wanneer er nieuwigheden te melden zijn.‘Be free’ werd zowat een jaar geleden gelanceerd en kent een stijgend succes. Tot op vandaag hebben reeds méér dan 40.000 bezoekers de site bezocht.

De laatste show

Eric en Herman Van Rompuy dinsdag 14 maart in ‘de laatste show’ op één om 22.10u.

donderdag 9 maart 2006

De duif is dood, mijnheer

Het is nu al één jaar geleden dat we ons met een aantal collega’s onthielden bij de stemmingen in het Vlaams Parlement tegen het uitblijven van de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde.  Ik waarschuwde toen Eerste Minister Verhofstadt voor de Iden van Maart.  Ik citeerde in mijn Dagboek de waarzegger uit het toneelstuk van Shakespeare die Julius Caesar waarschuwde dat er die dag met hem iets ernstigs zou gebeuren (Beware of the Ides of March).  “De Iden zijn op komst, mijnheer Verhofstadt en ze vallen in de Wetstraat zoals in het Oude Rome nog steeds op 15 maart.”

Mijn voorspelling kwam niet uit.  BHV werd niet gesplitst en Verhofstadt deed door alsof er niets aan de hand was.

Het politiek negationisme is zijn politieke werkmethode geworden.  Communautaire problemen? Zelfs de Koning wordt ingeschakeld om de spanningen tussen de gemeenschappen te negeren en ze in de frigo te stoppen.  Economische problemen? Het uiterst kritische rapport van de Nationale Bank over begroting, competitiviteit en industriële politiek wordt bestempeld als “goed nieuws”.  De zaak Erdal noemt hij een “accident de parcours” want in feite staat België aan de spits van Europa inzake terrorismebestrijding.

Een zinvol politiek debat voeren met een negationist is niet mogelijk want hij negeert de feiten.  In het recht is dit een strafbaar feit maar in de politiek is het een middel geworden om te overleven.  Na zeven jaar liberaal bewind is de geloofwaardigheid van Guy, Patrick, Karel en Marc weg.  Ze klampen zich nog vast aan de glamour en de glitter van de macht maar het is voorbij.  Elk van hen zou zich best spiegelen aan de woorden van Toon Hermans “de duif is dood, mijnheer”.

Voor 15 maart doe ik dit jaar dan ook geen waarschuwing.  Jean-Marie Dedecker zou zich die dag een plaats kunnen veroveren in de politieke geschiedenis van België maar ook hij mist de moed voor de rol van Brutus.  En voor CD&V hoeft Verhofstadt niet meer te vallen: laat de VLD-duiven nog maar een tijdje verder spartelen zonder vleugels.  Vliegen kunnen ze toch niet meer.  Het is enkel maar wachten tot de verkiezingen op de Iden van maart 2007.

woensdag 8 maart 2006

Een leerrijk krokusverlof

Dit dagboek was er even uit met het krokusverlof. Bij mijn terugkeer uit Zwitserland lees ik dat Bruno Tuybens en Patrick Dewael de “politieke vedetten” waren van de week. Hoewel de politiek in de besneeuwde bergen van Adelboden ver weg was, viel toch de naam van deze twee heren.

Als milieubewuste en democratische burgers namen we met ons drieën voor 600 euro de trein heen en terug naar Adelboden. Ergernis troef. Bij het heengaan anderhalf uur vertraging. Een treinstel viel bij het vertrek in het Zuid-Station zonder verwarming en verlichting. Reizigers moesten dan maar plaats zoeken in andere treincoupés met slaande ruzies over reservaties tot gevolg. Nergens werd informatie gegeven. Dure eden werden gezworen: nooit meer met de trein.

Ook bij onze terugkeer was in ons treinstel bij de start de verwarming uitgevallen en moesten we maar ons plan trekken in de andere treintuigen, met alle conflicten vandien. Weerom geen informatie en ergernis alom. Ook nu weer één uur vertraging.

Enkele jaren geleden schafte de NMBS de slaaptreinen naar winterbestemmingen af wegens te duur. Met het gevolg dat er nu massaal met de auto naar skigebieden wordt gereden met een nog grotere verkeerschaos op de Duitse en Zwitserse wegen. Volgens spoorbaas Descheemaecker zal de NMBS dit jaar amper 2000 reizigers naar de Oostenrijkse skigebieden hebben vervoerd, terwijl er capaciteit is voor 7000. Met zo’n service niet te verwonderen!

Intussen lees ik dat de heer staatsecretaris Bruno Tuybens zich deze week heeft beziggehouden met het beloven van gratis treinabonnementen voor studenten en het bekendmaken van de wedde van de spoorbazen (circa 500.000 euro bruto/jaar + max. 25% van de jaarwedde). Op de trein gingen de krantenartikels hierover van hand tot hand. Daar heeft Tuybens veel geld voor maar om een modale vakantieganger op tijd en in een verwarmd coupé in tweede klasse ter bestemming te brengen, ontbreken blijkbaar de middelen. Dat was de reactie van Jan(nie) Modaal in het trieincoupé. Wie populisme zaait, zal het oogsten.

Ook Patrick Dewael was naar verluidt op skivakantie . In hotel Regina in Adelboden waren bij een glas Appenzeller de grapjes over de love-story’s van de VLD’ers niet uit de lucht. Zo kwam mij iemand met de slappe lach vertellen dat de Turkse activiste Erdal was ontsnapt en wel uit de armen van Patrick Dewael. “Weinig vrouwen deden haar dat vóór”, gierde hij.

Ik lees dat Dewael na zijn persconferentie is teruggekeerd naar zijn skioord om “zijn spullen te pakken” en dat dit grapje 10.000 euro heeft gekost.

Verwilghen vindt het blijkbaar normaal dat zijn echtgenote gratis meereist naar Nieuw-Zeeland en Antartica en een enkel reisje naar Zuid-Afrika 100.000 euro kost.

En dan maar grote theorieën verkopen tegen extreem rechts. Tuybens en Dewael waren de politieke vedetten van de week maar wie zijn de echte winnaars?

Wat kan het politiek leerrijk zijn met Viviane en Heidi in een treincoupé te zitten en in Adelboden een glas Appenzeller te drinken…